Pz15122019

Son güncellemeÇrş, 12 Ara 2012 2pm

Makale

Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğluna Çağrı

Yeşiller Partisi basın bürosundan yapılan açıklamada kuraklığın nedeni olan küresel iklim değişikliğine dikkat çekildi. Açıklama şöyle:

BaÅŸbakan Tayyip ErdoÄŸan ve DışiÅŸleri Bakanı Ahmet DavutoÄŸlu bugün  kalabalık bir heyetle Somali’ye gittiler. Bu ziyaret dünya ve Türkiye kamuoyunun dikkatlerini DoÄŸu Afrika’da yaÅŸanan trajediye daha fazla yöneltmeleri için önemli bir giriÅŸimdir. Ancak bu giriÅŸimin medyada ziyaret öncesinden baÅŸlayarak yaratılan havanın hissettirdiÄŸi gibi bir gösteriye  dönüşmesi engellenmelidir.

Türkiye, dünyanın en az geliÅŸmiÅŸ 48 ülkesinin küresel adalete olan ihtiyacını vurgulama konusunda sözcülük görevini üstlenmiÅŸ durumda. Hem de bunu bu yıl BirleÅŸmiÅŸ Milletler En Az GeliÅŸmiÅŸ Ülkeler Konferansı’nın ev sahipliÄŸini yaparak, önümüzdeki 10 yıl için üstlendi. Bu görevin getirdiÄŸi sorumluluk konunun ciddiyetine uygun giriÅŸimlerde bulunmayı gerektirir.

Kuraklık ve açlığın çoÄŸu çocuk milyonlarca insanın hayatını tehdit ettiÄŸi Somali ve Etiyopya da, Türkiye’nin özel bir sorumluluk üstlendiÄŸi bu en az geliÅŸmiÅŸ ülkeler arasında. Demek ki Türkiye bu ülkelerin yaÅŸamsal sorunlarına insaniyet çerçevesinde veya yardım hisleriyle yaklaÅŸmakla yetinemez. Konuyu küresel adalet çerçevesinde dünya gündemine getirmek gibi ağır bir sorumluluÄŸu vardır. Ve bu sorumluluÄŸu yerine getiririken tutarlı olmak zorundadır.

Başta Somali olmak üzere, yoksul Afrika ülkelerini yaşanmaz yerler haline getiren kuraklığın en önemli nedeni iklim değişikliğidir. Bu ülkelerdeki açlığın derinleşmesine bu ülkelerdeki eski sömürge geçmişinin, mevcut iç karışıklıkların ve yönetim boşluğunun payı elbette son derece önemli. Ancak iklim değişikliği durdurulmadığı sürece, kuraklık da, açlık da derinleşecek ve başlı başına birer iklim felaketinin sonucu olan bugünkü trajediler ağırlaşacaktır. Bu nedenle günü kurtaran yardımların sorunu çözmesi mümkün değildir. Dünyanın yapmasıgereken şey, meseleye küresel iklim adaleti çerçevesinde yaklaşmaktır.

İklim değişikliğine sanayileşmiş zengin Batı ülkelerinin başlattığı karbon dioksit salımları neden oldu. Kömür ve petrole dayalı yaşam biçiminin ve kalkınma anlayışının yayılması, zengin ülkelerin bu aşırı sanayileşmiş fosil yakıt bağımlısı ekonomik sistemden taviz vermemeleri ve hızlı büyüyen ülkelerin bu kervana katılması iklim değişikliğini geri dönülmez hale getiriyor. Türkiye de hızlı büyüyen bir ülke olarak iklim değişikliğinin artmasından giderek daha fazla sorumlu hale geliyor. İklim değişikliğinin ortaya çıkmasında hiçbir kabahati olmayan yoksul ülkelerin ağır bedeller ödemeleri küresel adaletsizliğin en çirkin yüzüdür.

Yaşanan kuraklığın ortadan kaldırılması için yapılması gerekenler günlük yiyecek yardımlarından ibaret olamaz. Uzun vadeli tedbirler için dünyanın acilen harekete geçmesi ve bu ülkelerin iklim değişikliğinin yarattığı olumsuz etkilere karşı uyum sağlaması için yatırımlar yapılması gerekir. Su, gıda, tarım, hayvancılık ve yerleşim yerleri küresel ısınmanın yarattığı yeni şartlara uyum sağlayacak şekilde yeniden düzenlenmelkidir. Bunun için gereken büyük finansmanı başta ABD, Japonya ve Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere Türkiye de dahil iklim değişikliğinden sorumlu olan bütün dünya ülkeleri ödemek sorundadır. Buna iklim borcunun ödenmesi denir.

DışiÅŸleri Bakanı Sayın Ahmet DavutoÄŸlu, küresel adalet kavramını Türkiye’nin dış politikasında ilk kez telaffuz ederek ve En Az GeliÅŸmiÅŸ Ülkeler Konferansı’nın ev sahipliÄŸini üstlenerek önemli bir adım atmıştır. Ama iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi ve iklim felaketleri görmezden gelindiÄŸi, iklim borcu reddedildiÄŸi, uluslararası iklim zirvelerinde en az geliÅŸmiÅŸ ülkelerin haklarını savunma konusunda öncülük yapılmadığı sürece hem küresel adalet konusundaki duyarlık, hem de en az geliÅŸmiÅŸ ülkelerin sözcülüğü iddiası sözde kalacaktır.

Bu nedenle Türkiye hükümeti olarak Somali girişiminizle birlikte aşağıdaki adımları atmanız çağrısında bulunuyoruz:

1- Afrika’da yaÅŸanan kuraklık ve açlık felaketinin bir talihsizlik olmadığını, bu trajedinin iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin en ağır sonuçlarından biri olduÄŸunu açıklayın. Dünyanın görmezden geldiÄŸi bu gerçeÄŸi herkese hatırlatın. İklim borcunu kabul etme konusunda uluslararası topluluÄŸa öncülük yapın, iklim borçlarını ödemeleri için zengin ülkeler üzerinde baskı kurun.

2- İklim deÄŸiÅŸikliÄŸini durdurmak için acil ve kararlı önlemlerin alınması konusunda dünyaya öncülük yapacağınızı, Türkiye’nin ekonomi politikalarını fosil yakıtlara bağımlı olmaktan çıkaracağınızı ve karbon dioksit emisyonlarınıdüşüreceÄŸinizi açıklayın.

3- Somali’ye yapılacak yardımların günü kurtaracak yardımlarla sınırlı kalmamasını, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine uyum için gerekli uzun vadeli tedbirlerin ağırlık taşımasını ve bu ekonomik desteÄŸin sürekli olmasını saÄŸlayın.

4- Kopenhag 2009 ve Cancun 2010 iklim zirvelerinde yoksul ülkelerin iklim değişikliğinden en az zarar görmelerini sağlamak için gerekli uyum politikalarının uygulanmasında harcanmak üzere dünya ülkelerinin oluşturması gereken yılda 100 miyar ABD doları büyüklüğündeki fonun kağıt üzerinde kalmaması ve fonun yönetiminin yardımdan yararlanacak yoksul Güney ülkeleri tarafından yapılması için uluslararasıcamiada öncülük yapın.

Sayın BaÅŸbakan ve sayın DışiÅŸleri Bakanı’nı Somali giriÅŸimleri boyunca siyasi ÅŸovdan uzak durmaya, uzun vadeli, gerçekçi ve küresel gerçeklere uygun bir dille dünyaya öncülük yapmaya çağırıyoruz. Bugünkü Somali ziyaretinizin anlamlı bir sonuç vermesi baÅŸka türlü mümkün deÄŸildir.

19 AÄŸustos 2011

Ümit Åžahin – Yüksel Selek

Yeşiller Partisi Eşsözcüleri